UA-49269846-4

GKS voor u?

Een GKS bestaat uit een kassa met gecertificeerde software, een printer en een controle box, ook wel black box genoemd. De controle box vereist een VAT Signing Card (VSC). De VSC krijgt u na registratie van uw GKS bij de FOD  toegestuurd.

Of u een GKS moet aanschaffen hangt af van de 10% regel. Deze regel stelt dat indien uw bedrijf regelmatig maaltijden (ook cateringdiensten) verstrekt u een ticket moet uitreiken via een GKS. U verschaft regelmatig maaltijden indien de omzet van uw restaurant- en cateringdiensten meer dan 10% (excl. btw, excl. meeneem maaltijden  en excl. drankomzet) van de totale omzet bedraagt. Dit komt overeen met uw omzet aan 12% btw gedeeld door uw totale omzet. Is dit meer dan 10% dan is gebruik van een GKS verplicht.

De 10% regel is dus altijd van toepassing op de omzet over de afgelopen periode. Stel nu dat u een horecazaak nieuw start, bijvoorbeeld 1 januari 2015. Dan heeft u geen historie waarop de 10% regel van toepassing kan zijn. In dat geval:

• Op 1 januari 2015 schat u het percentage voor de periode van 1 januari 2015 tot 31 december 2015.
• Op 1 januari 2016 gebruikt u de werkelijke cijfers van 1 januari 2015 tot 31 december 2015.

Indien de schatting van de omzet over 2015 uitwijst dat de 10% regel niet van toepassing zal zijn, kunt u toch met de EasyTouchPos starten (€ 1.099,-) zonder black box. De black box kunt u aanschaffen op het moment dat de 10% regel van toepassing wordt. De prijs van een losse black box is € 495,- inclusief de software update door Carian via Internet op uw Carian EasyTouchPos systeem geïnstalleerd.

Voor details kunt u het beste contact opnemen met uw accountant. 

Indien u besluit tot aanschaf van de Carian EasyTouchPos als GKS verloopt het registratie proces als volgt:


  • Na ontvangst van uw betaling meldt Carian de serienummers van zowel de Touchkassa als de blackbox bij de FOD

  • Carian verstuurt de kassa, printer en black box naar u toe. Carian rekent geen verzendkosten

  • Na ontvangst van uw kassa registreert ook u de serienummers bij de FOD. De FOD stuurt u een VSC en planning toe. De planning vermeldt wanneer u het GKS in gebruik dient te nemen.

  • Nadat u de Carian EasyTouchPos naar uw inzichten heeft ingericht neemt u contact op met Carian BV

  • U sluit uw Carian EasyTouchPos aan op het internet, en Carian activeert op afstand,gratis, de software.
  • Vanaf nu heeft u een GKS in gebruik, met een uitzonderlijke prijs/prestatie.